Newsletter

Pentru a afla despre produse noi apărute pe site, și pentru a primi coduri promoționale, vă rugăm să vă abonați la newsletterul nostru.
Puteți să vă dezabonați oricând!

Daraqua.ro

Raportul anual privind calitatea apelor pentru înot din Europa

Agenția Europeană de Mediu împreună cu Comisia Europeană au publicat pe data de 25 mai 2016 raportul privind calitatea apelor pentru înot din Europa. Raportul reprezintă o compilație a datelor centralizate în sezonul estival precedent ce permite preconizarea calității apelor pentru anul curent. Revizuirea apelor europene în 2016 acoperă mai mult de 21.000 de stațiuni cu facilități de înot. În timp ce 96% din stațiuni îndeplinesc minimul standardelor de calitate, 84% ajung la standardul de excelență.

Raportul scoate în evidență numărul de stațiuni cu cea mai slabă calitate a apei: Italia – 95 de stațiuni, Franța – 95 de stațiuni și Spania – 58 de stațiuni. În Europa, numai 385 de stațiuni cu facilități de înot au fost apreciate ca având o calitate scăzută a apei în anul 2015. Totalitatea stațiunilor europene cu o calitate a apei sub standarde a scăzut de la 1,9% în 2014 la 1,6% în 2015.

,,Raportul relevă nu doar faptul că mai multe stațiuni din Europa au reușit să îndeplinescă cerințele minime de calitate a apei , ci și faptul că majoritatea au atins nivelul de excelență” – Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu. Acesta este rezultatul direct al îmbunătățirii sistemelor de epurare a apelor uzate pe teritoriul Europei.

Comparativ cu 2014, în anul 2015 125 de stațiuni cu facilități de înot și-au schimbat statusul de calitate de la slab la suficient sau chiar la înalt. Țările cu cel mai mare număr de stațiuni care și-au îmbunătățit calitatea apei de la slab la suficient sunt Franța (32 de stațiuni), Italia (24 de stațiuni) și Spania (20 de stațiuni). Totuși, în același timp, 76 de stațiuni europene și-au schimbat calitatea apei de la suficient la slab, 24 fiind situate pe teritoriul Franței.
În 2015, 97,1 % din stațiunile europene de coastă îndeplinesc minimul de calitate al apei. Momentan, există 7 țări în care mai mult de 90% din totalitatea stațiunilor înregistrează o calitate excelentă a apei pentru înot:

  • Luxemburg – 99,5 %
  • Cipru – 99,1 %
  • Malta – 97,7 %
  • Grecia – 97,2 %
  • Croația – 94,2 %
  • Germania – 90,3 %
  • Austria – 90,2 %

Calitatea apelor pentru inot - statistici

Per total, raportul privind calitatea apelor pentru înot din Europa pentru 2016 relevă o creștere a calității apelor comparativ cu anul precedent datorită îmbunătățirii sistemelor de epurare a apelor uzate pe tot cuprinsul Europei. De-a lungul timpului, calitatea apelor din stațiunile Europene a crescut de la 78% în 2011 la 84% în 2015. Raportul privind calitatea apelor pentru înot este un instrument important în ajutarea cetățenilor de a lua o decizie informată în ceea ce privește destinația pentru un concediu reușit.

Articole precedente