Craciun Daraqua 2021 - Filtre apa

Newsletter

Pentru a afla despre produse noi apărute pe site, și pentru a primi coduri promoționale, vă rugăm să vă abonați la newsletterul nostru.
Puteți să vă dezabonați oricând!

Daraqua.ro

Ce apă bem? – microorganisme, clor, plumb nitrați și nitriți în apa potabilă

Apa de la robinet

Este apa tratata chimic inainte de a ajunge in fiecare casa printr-o retea de conducte. Metodele de purificare chimica ii reduc mult din calitatile naturale specifice, iar parcursul ei prin sistemul de conducte ii altereaza semnificativ puritatea. Astfel, apa care ajunge la robinetele noastre contine un numar mare de substante daunatoare organismului nostru: clor, plumb si alte metale grele, nitrati si nitriti, mercur, cianuri şi microorganisme. Fiecare dintre acestea poate afecta grav sanatatea noastra.

Clorul din apa

Tratamentul de purificare a apei de la robinet implica utilizarea clorului pentru indepartarea bacteriilor si a altor paraziti din apa potabila. Din pacate, clorul este totodata o bomba cu ceas pentru organismul nostru. In combinatie cu compusii organici din apa, el da nastere substantei numite triclorometan (cloroform), substanta cancerigena care afecteaza grav ficatul si rinichii. Ea stimuleaza eliberarea radicalilor liberi in corpurile noastre, care ataca si distrug celulele si tesuturile sanatoase, provocand diverse simptome atribuite in mod obisnuit imbatranirii: zbarcirea pielii, pete pigmentare, cataracta, artrita, ingrosarea arterelor, bolile de inima, glaucomul, boala Alzheimer, apoplexie şi cancer.

Plumbul din apa

Multe conducte de apa mai sunt inca din plumb. Apa care stagneaza in ele le poate coroda, plumbul ajungand in apa potabila.
Plumbul poate genera intoxicatii mai ales cronice – saturnism. Pe termen scurt, expunerea la plumb are ca efect degradarea functionarii normale a celulelor rosii si cresterea tensiunii sanguine. Din pacate, pe termen lung, efectele plumbului pot fi extrem de nocive, ducand pana la afectiuni grave ale rinichilor sau diverse tipuri de cancer. Cei mai afectati sunt copiii, contaminarea lor avand ca efect intarzieri in dezvoltarea normala psihica si fizica, tulburari de atentie, tulburari ale auzului si ale capacitatii de invatare.

Nitrații și nitriții în apă

Nitratii si nitritii sunt o problema majora, concentratia lor in apa potabila peste limitele admise fiind frecventa la noi in tara datorita folosirii masive a ingrasamintelor chimice in agricultura.
Efectele intoxicatiei cu nitriti se manifesta, in principal, la copiii de pana la un an pentru ca ficatul acestora nu este capabil sa filtreze nitritii care ajung in sange. Acolo, combinandu-se cu hemoglobina dau nastere unui alt tip de „celula“, metemhemoglobina, care impiedica fixarea oxigenului. Astfel, sangele nu mai poate transporta oxigenul necesar organismului si acesta, practic, se sufoca. Primul simptom este colorarea in albastru a pielii, de aceea intoxicatia este denumita popular “boala albastra”. Daca nu este tratata la timp, intoxicatia cu nitriti este fatala pentru copiii cu varsta sub 1 an. (La noi in tara, intre 1984-2000 au fost înregistrate 2361 de astfel de cazuri si 80 de decese).
La adulti, nitritul ajuns in intestin se transforma intr-un produs numit nitrozamina, care provoaca diferite forme de cancer, printre care cel de colon.
Este important de stiut ca, prin fierberea apei ce contine nitrati si nitriti, concentratia substantelor toxice creste si nicidecum acestea nu sunt eliminate.

Microorganismele

In Romania au fost inregistrate in perioada 1985 – 1995 un numar de 75 de episoade de epidemii cauzate de microorganismele din apa potabila, cu un total de 10238 persoane afectate. Se estimeaza insa ca aceste date sunt mult subevaluate fata de situatia reala. Principalele boli cu transmitere prin intermediul apei sunt: boli bacteriene (febra tifoida, dizenteria, holera, boala diareica a copilului); boli virale; (poliomielita); boli parazitare (amibiaza, giardiaza, trichomoniaza, coccidioza, trichocefaloza, oxiuroza, etc.)

In acest moment, in Romania exista 1.398 de statii de tratare a apei. Un sfert dintre acestea insa distribuie apa care nu este conforma cu valorile-limita pentru parametrii bacteriologici, turbiditate, amoniac, nitriti si fier.

Apa imbuteliata

O gasim la toate magazinele alimentare, in sticle de diferite forme si capacitati, iar etichetele lor ne garanteaza ca apa provine de la resurse naturale de apa (izvoare) din cele mai diverse colturi ale tarii… Oare asa sa fie? Studii recente arata ca un procent insemnat din apa imbuteliata comercializata la noi este de fapt apa de la reteaua de apa potabila, imbuteliata ca atare sau filtrata si imbunatatita cu saruri minerale. Diferenta majora o simtim la buzunar, pentru ca o sticla de apa imbuteliata costa de 1000 de ori mai mult decat aceeasi cantitate de apa luata de la robinet. Nu în ultimul rand, apa imbuteliata in sticle PET este chiar mai toxica decat apa de la robinet, deoarece contine o cantitate insemnata de antimoniu. Consumul acestei substante chimice provoaca dureri de cap, ameteli sau chiar depresii.

Solutia recomandata de nutritionisti este consumul apei de la robinet, filtrate pentru a elimina orice risc de imbolnavire.

Articole precedente