Craciun Daraqua 2021 - Filtre apa

Newsletter

Pentru a afla despre produse noi apărute pe site, și pentru a primi coduri promoționale, vă rugăm să vă abonați la newsletterul nostru.
Puteți să vă dezabonați oricând!

Daraqua.ro

Cum obții apă potabilă dacă te rătăcești în pădure?

Ratacit in padure

Apa este viață” este zicala pe care cu toții o cunoaștem, însă căruia doar puțini îi conștientizăm adevărul. Orice prepper (persoană care se pregătește pentru eventualitatea unui dezastru de orice fel) cunoaște că apa reprezintă primul considerent în planificarea unei strategii de supraviețuire în fața dezastrelor. Organismul uman nu poate supraviețui mai mult de 3 zile fără apă, așa că o rezervă de apă potabilă la îndemână este vitală în situațiile în care rezervele naturale nu conțin apă potabilă.

Ce se întamplă însă când rezervele de apă potabilă se epuizează? Sau din contră, când dispunem de rezerve de apă potabilă însă nu le mai putem căra, fiind nevoiți să înaintăm? În ambele cazuri, problema care se ivește nu reprezintă neapărat găsirea unei surse de apă, ci găsirea apei curate și sigure pentru consum. Dacă sursele de apă disponibile nu conțin apă potabilă, există mai multe metode prin care apa poate fi purificată: prin metode chimice, prin fierbere sau prin filtrare.

Metoda tratării cimice sau a fierberii apei nu are capacitatea de a elimina sedimentele sau alte particule din apă și nici de a ameliora gustul apei. Mai mult, în eventualitatea rătăcirii într-o pădure, de multe ori nu dispunem de compuși chimici pentru purificarea apei, cum ar fi tinctura de iod. Așadar, improvizarea unui sistem simplu de filtrare a apei din materiale uzuale care se găsesc, în general, pretutindeni sau pur și simplu fierberea apei reprezintă de multe ori cea mai bună soluție.

Metoda purificării apei prin fierbere reprezintă o soluție viabilă în cazul rătăcirii în pădure. În ciuda faptului că fierberea apei nu ameliorează apa din punct de vedere fizic, această metodă reprezintă cea mai sigură cale de a purifica apa de bacterii și microbi. Dacă ai posibilitatea de a face foc, vei mai avea nevoie doar de un recipient neinflamabil in care să fierbi apa timp de 20 de minute pentru a distruge toate bacteriile și microbii. În cazul în care nu dispui de un astfel de recipient, alternativa o constituie fierberea apei cu ajutorul pietrelor: pune pe foc câteva pietre, lasă-le până când se încălzesc și adaugă-le în recipientul în care ții apa. Repetă operațiunea adăugând, pe rând, atâtea pietre câte sunt necesare pentru ca apa să atingă punctul de fierbere și pentru a menține fierberea timp de 20 de minute.

Improvizarea unui sistem simplu de filtrare a apei din materiale uzuale

Filtru apa improvizataRealizarea unui sistem simplu de filtrare a apei este o operațiune ușoară întrucât necesită materiale care se găsesc cu ușurință peste tot. Pentru început, vei avea nevoie de un cilindru care să constituie corpul sistemului de filtrare. Cilindrul se poate improviza din sticle de plastic care, din nefericire, sunt omniprezente pe toată suprafața pădurilor. Taie fundul sticlei de plastic și întoarce sticla cu gura în jos, adăugând, pe rând, următoarele straturi:

Stratul 1 – Adaugă o bucată de material textil curat la baza filtrului. Materialul textil se poate înlocui cu iarbă uscată sau pietriș.

Stratul 2 – Adaugă un strat de câțiva centimetri de cărbune. Cărbunele se poate obține în urma realizării unui foc sau se poate culege de la un foc făcut mai demult de altcineva. Acest strat este cel mai important strat al sistemului de filtrare întrucât reține impuritățile și ameliorează gustul apei. Cu toate acestea, este important de reținut că acest strat nu are capacitatea de a reține posibili microbi și bacterii existente în apă.

Stratul 3 – Adaugă un strat de nisip peste stratul de cărbune. Este de preferat să separi cele două straturi cu o bucată de material textil.

Stratul 4 – Adaugă un strat de pietriș peste stratul de nisip. Și în acest caz este de preferat să separi cele două straturi cu o bucată de material textil.

Dacă apei îi ia mult timp să parcurgă sistemul de filtrare nou realizat, înseamnă ca sistemul a fost construit corect. Din contră, dacă apa trece într-un timp foarte scurt prin sistemul de filtrare înseamnă straturile folosite nu sunt suficient de groase sau nu au fost așezate compact.

Improvizarea unui sistem simplu de filtare a apei și fierberea apei constituie soluțiile cele mai la îndemână pentru purifciarea apei în situațiile extreme precum rătăcirea în pădure. Folosirea unui sistem improvizat în vederea purificării apei ajută la reținerea impurităților din apă și la ameliorarea gustului acesteia, însă nu are capacitatea de a reține organismele microbiene și bacteriene care pot exista în apă (fiind vorba doar de o filtrare fizică a apei). Așadar, utilizarea sistemului de filtrare improvizat pentru purificarea apei trebuie succedat de fierberea apei în vederea obținerii unei ape cât mai sigure pentru consum. Utilizarea numai uneia dintre cele două metode trebuie privită ca o ultimă măsură în absența altor posibilități de tratare a apei.

Articole precedente