Craciun Daraqua 2021 - Filtre apa

Newsletter

Pentru a afla despre produse noi apărute pe site, și pentru a primi coduri promoționale, vă rugăm să vă abonați la newsletterul nostru.
Puteți să vă dezabonați oricând!

Daraqua.ro

Riscurile de a consuma apă îmbuteliată – Bisfenolul A (BPA)

Apa îmbuteliată este, în momentul de față, cea mai vândută băutură non-alcoolică – majoritatea oamenilor aleg apa îmbuteliată în detrimentul băuturilor carbogazoase sau a sucurilor naturale. Vânzările de apă îmbuteliată au înregistrat o creștere de 9,8% în 2015 comparativ cu anul precedent, conform firmei de cercetare RetailZoom. Pe de altă parte, aceeași băutură poate fi obținută de la robinet din propria locuință, aproape gratuit. Cu toate acestea, apa îmbunteliată costă de 500-1000 de ori mai mult decât apa de la robinet. Este, deci, apa îmbuteliată mai sănătoasă decât apa de la robinet? Dar sticlele de plastic în care este stocată apa?

Omniprezența bisfenolului A (BPA)

Plasticul utilizat pentru fabricarea sticlelor de apa plată sau minerală conține bisfenolul A (BPA). Bisfenolul A este o toxină chimică industrială folosită pentru manufacturarea recipientelor din plastic pentru apă și mâncare (sticle, conserve, cutii etc.), a materialelor de construcții, a echipamentelor de protecție și a diverselor obiecte, introdusă în anii ’50. Bisfenolul A are rolul de a conferi rigiditate plasticului policarbonat. Din nefericire, purtăm aproape cu toții această toxină în sânge în cantități diferite datorită folosirii pe scară largă a plasticului policarbonat. În ciuda acestui fapt, continuăm să consumăm lichide și alimente din recipiente de plastic.

Când devine bisfenolul A (BPA) periculos?

Bisfenolul A se regăsește în toate sticlele fabricate din plastic policarbonat (rigid). Acest tip de plastic devine periculos pentru sănătate atunci când sticla de plastic în care este îmbuteliată apa a fost supusă la temperaturi extreme sau când plasticul expiră. Expunerea sticlei de plastic în soare direct, congelarea sau înghețarea sticlei și apoi supunerea acesteia la temperaturi ridicate, precum și depășirea termenului de valabilitate favorizează dizolvarea bisfenolului A în apa îmbuteliată, cauzând în timp diverse probleme de sănătate. În cazul în care condițiile de păstrare ale sticlelor de apă din plastic pe care le cumpărăm nu reușesc să ne dea de gândit, faptul că aceste sticle au o dată de expirare ar trebui să ne pună întrebări legate de cât de sănătoasă este de fapt apa din sticlele de plastic.

Bisfenolul A (BPA) – o amenințare tacită asupra sănătății

Mulți oameni sunt inconștienți de acțiunea nocivă a compusului supertoxic BPA. Bisfenolul A este un perturabtor al sistemului endocrin care interferează cu hormonii din corpul nostru. Este totodată un perturbator al metabolismului, al proceselor și funcțiilor de reproducere și al funcțiilor țesuturilor. O cantitate foarte mare de BPA în sânge poate cauza creșterea riscului de apariție a cancerului la sân, stimularea celulelor canceroase ale prostatei și creșterea riscului de infarct. De asemenea, prezența unei doze mari de bisfenol A în organism poate contribui la înregistrarea unei greutăți mici a noilor născuți (cu 55g sub limita inferioară de greutate), la degradarea structurii creierului, la apariția obezității sau chiar la dezvoltarea unui comportament sexual anormal.

Cum evităm expunerea la bisfenolul A (BPA)?

Compusul BPA este omniprezent în viața noastră. Eliminarea completă a bisfenolului A nu este posibilă, însă reducerea expunerii la acestă toxină se poate realiza prin câteva metode simple:

  • Înlocuiți recipientele din plastic pentru apă sau mâncare cu recipiente din oțel inoxidabil sau din sticlă
  • Studiați materialul din care sunt fabricate sticlele de plastic și alegeți numai sticlele sau recipientele din plastic fără BPA
  • Acordați o atenție deosebită modalității de păstrare a sticlelor de plastic – evitați să beți din sticle care au fost expuse mai mult timp la soare sau care au fost congelate sau înghețate
  • Verificați întotdeauna termenul de valabilitate al sticlelor de apă plată sau minerală
  • Evitați să refolosiți sticlele din plastic pentru apă
  • Achiziționați o sticlă din oțel inoxidabil sau chiar din sticlă pe care să o reumpleți cu apă filtrată. Acest lucru nu numai că vă va asigura consumul unei ape mai sănătoase, fără urme de bisfenol A, ci vă va ajuta să faceți economie.
  • Alegeți să consumați apă filtrată de la robinet în detrimentul achiziționării apei îmbuteliate

Plasticul policarbonat și, implicit, compusul BPA cunosc o răspândire largă în mediul nostu de viață datorită faptului că plasticul reprezintă cel mai ieftin substituent al materialelor precum oțelul, aluminiul, sticla etc., este reciclabil și are o greutate redusă. Deoarece plasticul policarbonat împreună cu compusul BPA se regăsește pretutindeni, eliminarea totală a acestuia din mediul înconjurător este imposibilă. Cu toate acestea, putem să ne reducem expunerea la bisfenolul A și efectele sale nocive asupra sănătății prin achiziționare conștientă și renunțarea la comoditate. De fiecare dată când alegem să consumăm apă din recipiente fără BPA beneficiem de 3 avantaje: economisim bani, ne îmbunătățim starea de sănătate și contribuim la sustenabilitatea globală. Totul pornește de la autoeducare.

Daraqua încurajează alternativele sănătoase ale apei îmbuteliate prin comercializarea filtrelor de apă Platinum Wasser certificate ,,BPA free”.

 

Articole precedente