Craciun Daraqua 2021 - Filtre apa

Newsletter

Pentru a afla despre produse noi apărute pe site, și pentru a primi coduri promoționale, vă rugăm să vă abonați la newsletterul nostru.
Puteți să vă dezabonați oricând!

Daraqua.ro

Apa ascunsă din spatele produselor de zi cu zi

Chiar dacă nu putem vedea cu ochiul liber, milioane de litri de apă sunt utilizați pentru realizarea produselor de zi cu zi pe care le cumpărăm, le folosim sau le aruncăm. Fabricile care produc materiale uzuale precum hârtie, plastic, metal sau textile depind de apă pentru a realiza și curăța produse. Consumul de apă necesar pentru fabricarea acestor produse considerate firești poate fi mai mare decât ne putem imagina:

O coală de hârtie A4 = 14 litri de apă

Pe lângă consumul de resurse lemnoase ale planetei, fabricarea hârtiei este un proces ce presupune un consum mare de apă. Apa utilizată pentru a obține pasta și pentru a albi hârtia provine din resursele locale și doar o parte din acesta este recirculată. Modalitatea prin care putem reduce consumul de apă implicat în producerea hârtiei este să utilizăm hârtia în cel mai eficient mod posibil.

O felie de pâine = 48 litri de apă

Pentru majoritatea dintre noi, pâinea este un aliment atât de comun pe mesele noastre încât uităm să ne punem vreodata întrebări legate de procesul de producție al acesteia. Grâul din care se produce pâinea necesită o cantitate însemnată de apă pentru a crește, în timp ce apa ca atare se utilizează ca ingredient în toate tipurile de pâine. Ceea ce putem face personal pentru reducerea risipei de apă în ceea ce privește pâinea este să evităm să o irosim. Pâinea are o durată de conservare mică, motiv pentru care este recomandat să nu cumpărăm mai multă pâine decât știm că avem nevoie.

O halbă de bere = 170 litri apă

Este greu de imaginat, însă cosumul de apă implicat în producerea unei halbe cu bere depășește cu mult volumul de lichid aflat în halbă. Cel mai mare consum de apă are loc în etapa de cultivare a ingredientelor necesare: hameiul și orzul pe care România le importă din toate colțurile lumii (Germania, Cehia, Blegia). Fermentația reprezintă cel de-al doilea proces din punct de vedere al consumului de apă implicat în producerea berii.

O pizza = 1 216 litri de apă

Se spune că atunci când oamenilor le este foame nu pot gândi. Acesta este probabil motivul pentru care foarte puțini dintre noi s-au gândit la consumul de resurse implicat în producerea unei pizza înainte de a gusta din deliciosul preparat din fața ochilor. Sunt multe moduri în care producerea de pizza utilizează cantități mari de apă. Cel mai însemnat consum de apă are loc atât pentru cultivarea ingredientelor (roșii, ierburi aromatice) necesare, cât și pentru creșterea culturilor din care se obține hrană pentru vacile de lapte. Vacile de lapte produc laptele din care, mai apoi, se produce brânză mozzarella.

O pereche de jeans = 9 982 litri apă

Frumusețea are prețul ei! Când ne supraîncărcăm garderoba cu jeanși, nu doar noi plătim pentru ei, ci și rezervele de apă ale planetei. Realizarea jeanșilor necesită un consum foarte mare de apă canalizat, în primul rând, spre creșterea bumbacului. În urma culegerii bumbacului, este nevoie de cantități mari de apă pentru confecționarea și decorarea jenșilor, iar odată achiziționați, pentru spălarea acestora.

În ultimii ani, producătorii de jeanși depun eforturi pentru a reduce amprenta de apă a jeanșilor, învățând cultivatorii de bumbac din regiuni precum Brazilia și India să eficientizeze consumul de apă implicat în producerea culturilor. Ca și consumatori, putem să reducem risipa de apă din sectorul producției prin reciclarea hainelor pe care nu le mai purtăm, prin gesturi de caritate și, nu în ultimul rând, prin achiziționarea articolelor vestimentare doar atunci când avem nevoie.

Dezvoltarea industrială este un proces ireversibil. La fel este și dispariția resurselor naturale precum apa. Putem contribui, cu pași mici, la reducerea crizei de apă a planetei prin micșorarea cosumului de produse manufacturate atunci când, în realitate, nu avem neapărat nevoie, prin autodisciplinarea de a recicla materialele reciclabile de fiecare dată când avem ocazia și prin refolosirea produselor din casele noastre.

Articole precedente