Când vine vorba despre apă, vorbim fie despre un exces, fie despre o lipsă acută a acestei resurse. Încălzirea globală, odată cu creșterea populației globului sunt doi factori care intensifică ipostazele extreme în care se poate găsi apa. Bineînțeles, deficitul de apă potabilă al unor zone – cererea pentru apă potabilă dintr-o anumită zonă geografică raportată la rezerva de apă potabilă a zonei respective – reprezintă o situație alarmantă nu doar pentru zona afectată, ci pentru tot globul.
Pentru a putea asigura hrana necesară și pentru a putea sprijini populația crescândă a Pământului, economia globală trebuie să continue să crescă. Apa este o resursă crucială pentru economia globală, dar poate în același timp constitui un factor limitativ pentru dezvoltare. În acest sens, unii investitori țin cont de resursele de apă existente în zonele de interes înainte de a lua decizia finală.
Majoritatea oamenilor asociază deficitul de apă potabilă al unor zone cu modificări drastice ale resurselor de apă din zonele respective ca urmare a secetelor excesive, a aridității, a curenților uscați etc. Într-adevăr, astfel de evenimente vor avea consecințe severe asupra resurselor de apă potabilă, însă ceea ce provoacă cel mai mare deficit de apă în anumite zone geografice ale globuluui este creșterea cererii pentru apă potabilă care depășește posibilitatea de satisfacere a cererii.
Nu există nicio previziune exactă referitoare la modul în care vor arăta resursele de apă ale globului, însă toate previziunile care se efectuează au în vedere fenomenul de încălzire globală și dezvoltarea socio-economică a planetei. Mai jos, este prezentată o hartă anticipativă a zonelor cu deficit acut de apă potabilă, elaborată de World Resources Institute:
Se crede că zonele între Ecuator și linia de 30º latitudine nordică și sudică vor fi zonele cu cel mai mare deficit de apă potabilă în 2050. Aceste zone vor afecta și poțiuni din America de Sud (Texas), China în Emisfera Nordică și Chile, Argentina, Africa de Sud în Emisfera Sudică.
Astăzi, multe regiuni geografice suferă deja de deficit de apă potabilă datorită creșterii mari a populației. Din nefericire, 36% din populatia globlui locuiește în aceste regiuni lipsite de apă potabilă
Cum se poate rezolva această problemă? Răspunsul vine din studierea factorilor care induc deficitul de apă din anumite zone. Creșterea cererii pentru apă potabilă se datorează, în general, creșterii populației, dar și răspândirea dietelor înurajează un aport crescut de apă pentru menținerea sănătații organismului.
Pierderi mari de apă se înregistrează și datorită creșterii consumului de apă la nivel urban, domestic și industrial. Încălzirea globală joacă, de asemenea, un rol important în reducerea apei planetare. Temperaturile extreme și diversificarea activităților socio-economice contribuie la creșterea cererii pentru apă potabilă, cu precădere pentru agricultură și pentru reumplerea rezervoarelor.
În cazul fiecărui factor care stă la baza deficitului de apă în anumite zone, lucrurile se îndreptă exact în direcția opusă dezvoltarii durabile: instituțiile, Guvernul, companiile mari și mici întârzie în a lua măsuri adecvate pentru reducerea risipei de apă potabilă pentru o dezvoltare durabilă, foarte puține țări reușesc să-șiprogrameze conștient consumul de apă și, nu în ultimul rând, noi ca indivizi suntem suficient de comozi încât să nu depunem absolut niciun efort pentru conservarea apei potabile. Cu toate acestea, niciunul din noi nu va fi scutit de consecințele diminuării resurselor de apă ale planetei – alterarea și degradarea ecosistemului, presiune economică și, nu în ultimul rând, conflicte politice de interes.
Dezvoltarea socio-economică planetară este un proces ce nu poate fi oprit chiar dacă survin repercusiuni dăunătoare asupra mediului natural. Igonorarea acestor repercusiuni reprezintă o crimă la adresa ecosistemului și a societății umane. În condițiile în care zonele cu deficit de apă potabilă se află în prezent în plină expansiune, soluții pentru conservarea resurselor de apă ale planetei sunt imperativ necesare.
Conservarea resurselor de apă ale planetei este posibilă prin numeroase metode: prin limitarea consumului de apă, prin reducerea poluării, prin investirea în soluții pentru obținerea energiei regenerabile, managerierea consumului de apă în vederea eficientizării consumului, toate acestea aplicate atât la scară individuală și colectivă, cât și în sectorul industrial și agricol.
Luând în considerare dezvoltarea tehnologică din ultimii ani, o soluție extrem de eficientă în vederea conservării resurselor de apă si monitorizării consumului esteelaborarea soft-urilor cu baze de date precise și complexe care permit cunoașterea cu exactitate a canității de apă consumată într-o anumită regiune, a modului în care a fost consumată, a statusului rezervelor de apă din zona respectivă etc. Astfel de soft-uri sunt extrem de benefice pentru stakehold-eri, companii mari și mici, pentru organele de guvernare și instituții deopotrivă în lupta pentru reducerea risipei de apă la nivel global.