Clorul este un element chimic care se regaseste in natura insa este prezent si in corpul uman in cantitati foarte mici. Exista o cantitate maxima care poate fi tolerata de organismul nostru. Clorul este un oxidant puternic si este foarte toxic, mai ales in cantitati mari. Nu este ca, de mult timp, clorul este folosit la dezinfectarea apei potabile sau a piscinelor, unde se folosesc cantitati foarte mari. Desi impiedica dezvoltarea bacteriilor precum Giardia sau E Coli, clorul este in acelasi timp toxic pentru organismul uman. Nu trebuie sa fim oameni de stiinta ca sa tragem concluzia ca daca o substanta a fost folosita prima data ca si arma chimica in primul Razboi Mondial, sub numele de “gaz mustar”, aceasta trebuie sa aiba efecte negative asupra sanatatii. Indiferent in ce forma ajunge in organism, fie in stare gazoasa, cum este Imperita, fie in stare lichida, in cazul apei potabile, efectul este acelasi. Clorul este un iritant foarte puternic care contribuie la acumularea radicalilor liberi, avand efecte asupra sanatatii celulelor. Statisticile arata ca unul din riscurile cele mai mari la care sunt expuse persoanele care consuma ape dezinfectata cu clor este cancerul de colon.
In State Unite ale Americii clorul este catalogat ca o substanta care intra in categoria pesticidelor, adica in categoria substantelor folosite pentru a distruge organisme daunatoare. Cunoscand aceste informatii, ne putem intreba de ce este folosit atunci clorul pentru dezinfectarea apei potabile? Raspunsul este unul simplu: nu este folosit pentru ca ar fi cel mai eficient mod de dezinfectie sau pentru ca nu exista alta varianta, ci pentru ca este cel mai ieftin mod de a dezinfecta!
Daca avem piscina, o varianta ar fi sa nu dezinfectam apa cu clor. Exista alte solutii mai sanatoase prin care se poate tine apa curata. Clorul se absoarbe prin piele, mai ales cand apa este calda (porii se deschid mai tare si permit o absorbtie mai intensa a clorului). Acelasi fenomen se petrece si in timpul dusului. Ca sa evitam acest lucru, apa dusului trebuie sa nu contina clor sau acesta sa fie filtrat in momentul dusului. Nici nu mai trebuie mentionata situatia cea mai daunatoare din acest punct de vedere, consumul apei tratate cu clor pe termen lung. Aceasta situatie nefavorabila poate fi rezolvata in doua moduri: putem cumpara apa izvor imbuteliata sau putem instala un sistem de filtrare in bucatarie, cel putin, sau unul pentru toata locuinta, care ar filtra inclusiv apa de la baie. Pretul unui filtru pentru bucatarie nu are un cost foarte mare si se amortizeaza in scurt timp.
Sanatatea este averea cea mai pretioasa a unui om, de care trebuie sa aiba grija.