Craciun Daraqua 2021 - Filtre apa

Newsletter

Pentru a afla despre produse noi apărute pe site, și pentru a primi coduri promoționale, vă rugăm să vă abonați la newsletterul nostru.
Puteți să vă dezabonați oricând!

Daraqua.ro

Conținutul de apă al organismelor vii

Viaţa așa cum o ştim, nu poate exista fără apă. Oamenii, alături de fauna şi flora terestră au nevoie de apă – componenta de bază a tuturor organismelor vii, aflată intracelular și extracelular în cadrul organismelor.

Procentul de apă din cadrul organismelor vii variază în funcție de specie.
Speciile nevertebrate au în componeță mai multă apă decât speciile vertebrate datorită faptului că în cazul speciilor vertebrate, scheletul ocupă o mare parte a organismului și este sărac în apă.

Pentru fiecare clasă de organisme există organisme specifice care conțin cea mai mare cantitate de apă în cadrul clasei respective. În cazul nevertebratelor, organismele inferioare din oceane (moluște, antropode, viermi, larve etc.) sunt alcătuite din mai mult de 90% de apă. În cadrul regnului vegetal, este bine-cunoscut faptul că familia botanică Cucurbitaceae deține supremația în ceea ce privește conținutul de apă prezent în organismul vegetal. Pepenele verde (Citrullus lanatus) conține mai mult de 93% apă, urmat de alte specii ale familiei Cucurbitaceae precum pepenele galben, castravetele, dovlecelul etc.

În cazul organismului uman, conținutul de apă al acestuia variază în funcție de vârstă.

În primele zile de viață, embrionul uman conține 90% apă. La naștere, cantitatea de apă din cadrul organismului scade la 70%, iar la vârsta de un an, ajunge la 65%. Odată cu înaintarea în vârstă, conținutul de apă al organismului uman continuă să scadă, dar se va menține între anumite limite: 66%-55%. La bâtrâneţe, organismul ajunge să aibă în jur de 50% apă.

Sexul influențează conținutul de apă al organismului.

La maturitate, bărbații ajung să aibă un conținut de 60% apă, în timp ce femeile ajung să aibă 55% apă. Femeile au un conținut de apă mai redus decât bărbații datorită masei musculare crescute la bărbați și dispunerea caracteristică a țesutului adipos la femei.

Apa este elementul care asigură schimbul permanent de substanțe între mediul extern și mediul intern al organismului prin intermediul unor reacții fizice, chimice și biochimice. În interiorul corpului uman, apa este repartizată diferit – intercelular (în interiorul celulelor) sau extracelular (în afara celulelor). Deşi suntem tentaţi să credem că cea mai mare cantitate de apă din corp se află în sânge, cel mai mare conținut de apă este, de fapt, stocat la nivelul creierului sub forma lichidului cefalorahidian (99% apă).

Apa se regăsește în interiorul organismului atât la nivelul organelor și a țesuturilor, cât și a lichidelor interne.

Organele care au cel mai mare conținut de apă din organism sunt:

corpul vitros (98%), rinichii (84%), inima (79%), plămânii (78-79%) și pancreasul (78%).

Țesuturile conțin și ele o cantitate semnificativă de apă: mușchii (77-73%), pielea (72%) și țesutul adipos (30%). Lichidele importante din organism cu un conținut ridicat de apă sunt: saliva și transpirația (ambele 99%), sucul gastric (97%) și limfa (96%).

Per ansamblu, organele interne conțin între 70-80% apă, lichidele din mediul intern al organismului conțin aproximativ 95% apă (cu excepția sângelui), țesuturile conțin 80% apă și scheletul doar 22%.

Apa este indispensabilă pentru o bună funcționare a organismului uman. Apa este un constituent de bază al organsimului, regăsindu-se în procent de 70% în cadrul acestuia. Rolul apei în cadrul organismului este multiplu: constituie un solvent pentru substanțele nutritive, ajută la transportarea substanțelor nutritive în interiorul organisumului, menține funcția corectă a rinichilor, menține echilibrul acido-bazic al organismului, reglează temperatura corpului prin transpirație etc. După cum putem constata, apa are un rol deosebit de important în cadrul organismului nostru. Așadar, hidratarea organismului trebuie îndeplinită zilnic, cu cât avem mai multă apă în organism – în limitele normalului – cu atât ne putem considera mai tineri şi sănătoşi.

Articole precedente