Newsletter

Pentru a afla despre produse noi apărute pe site, și pentru a primi coduri promoționale, vă rugăm să vă abonați la newsletterul nostru.
Puteți să vă dezabonați oricând!

Daraqua.ro

Duşul sănătos sau nesănătos cu aburi toxici de clor (trihalometani)

Dus nesanatos cu aburi de clor

Mens sana in corpore sano” (Minte sănătoasă în corp sănătos) – aşa am fost învâţaţi din şcoală noi, cei care trăim în mijlocul civilizaţiei, şi considerăm că după o zi de muncă grea, hai să facem un duş bine meritat, pentru a ne curâţa, a ne răcori, şi a ne menţine sănătatea. Dar este oare întotdeauna duşul sănătos? Considerăm că da. Şi totuşi, lucrurile nu stau chiar aşa.

De multe ori ni se întămplă, ca fără să fim bolnavi, ne simţim rău sub duş. V-aţi întrebat oare vreodată, că din ce cauză ni se întămplă asta?

Este bine de ştiut că putem avea această senzaţie din cauza aburilor toxici de clor, care se evaporă din apă şi se răspăndesc prin încăpere. Subproduşii clorului – care se numesc trihalometani – rezultă din reacţia clorului cu poluanţii apei, şi chiar a sistemului de transport, iar oamenii de ştiinţă au constatat că, fiind cancerigene, acestea sunt foarte dăunătoare sănătăţii. S-a demonstrat că în timpul unui duş de cca 10 minute, prin inhalarea aburilor de apă, organismul nostru primeşte o cantitate de clor echivalentă ca şi cum am bea, timp de o săptămănă, numai apă clorinată.
Pe lîngă aceasta să nu uităm că prin pielea noastră se absoarbe iarăşi o altă cantitate importantă de clor, ceea ce ne încarcă şi mai mult, sau că, prin spălare, tot din această cauză, părul nostru devine dur şi decolorat, ceea ce nu este deloc plăcut.

Dar clorul, deloc blând, irită şi pielea, care, la cei sensibili – copii mici sau cei cu pielea uscată, sau cu diferite boli dermatologice, cum este de exemplu dermatita atopică, foarte răspăndită în zilele noastre – poate deveni foarte supărător. Pentru evitarea acestor neplăceri este indicat folosirea filtrului de duş.

Un alt, foarte important lucru, la care trebuie să fim atenţi în cursul efectuării unui duş, este temperatura apei. Mai ales în cazul oamenilor bolnavi, apa prea caldă dăunează mult, în cazul cardiacilor, sau la cei cu boli vasculare, provocând chiar moartea subită. Tot aşa, apa prea rece, poate cauza şi ea răceli, pneumonii sau şoc termic. S-a demonstrat că temperatura optimă la efectuarea unui duş ar fi de 38-39 grade Celsius.

Astfel putem trage concluzia, că un duş este sănătos numai atunci, când se face cu o apă curată, şi la o temperatură potrivită, confort la care se poate ajunge relativ uşor, prin technologia modernă, folosind filtrul de duş pentru curăţarea apei, şi a bateriilor cu termostat pentru reglarea temperaturii.

Articole precedente