Craciun Daraqua 2021 - Filtre apa

Newsletter

Pentru a afla despre produse noi apărute pe site, și pentru a primi coduri promoționale, vă rugăm să vă abonați la newsletterul nostru.
Puteți să vă dezabonați oricând!

Daraqua.ro

Locuri spectaculoase care găzduiesc apa sărată

Ne este tuturor cunoscut faptul că majoritatea apei de pe planeta noastră este sărată, aşa încât nu ducem lipsă de această resursă. În unele zone ale lumii, cea mai importantă îndeletnicire a localnicilor este chiar valorificarea apei sărate prin diverse modalități de extragere a sării din apa oceanelor, a lacurilor sau din alte surse. Mai mult, în apele oceanelor trăiesc diverse specii de pești ca o altă resursă a apelor sărate care stau la dispoziţia omenirii ca hrană foarte sănătoasă şi ieftină.

Apa sărată însă nu se găseşte numai în oceane sau lacuri, ci şi în cele mai interesante locuri precum ghețarii de apă dulce. Un loc cu adevărat unic din lume este gheţarul Taylor din Antarctica, care depozitează apă sărată la o adîncime de cca 400 m care tâșnește printr-o fisură la suprafaţă cu o viteză mare și prezintă în plus un colorit interesant datorită fierului, asemanându-se cu o cascadă sângerie. Ghețarul Taylor este considerat o adevărată ,,capsulă a timpului” din cauză că însumează cca 5 milioane de ani vechime.

Ghetarul Taylor

Cel mai mare lac sărat din lume este Lacul Marea Moartă de pe teritoriul Israelului si Iordaniei. Apa acestuia conţine cea mai mare cantitate de sare dintre apele Terrei, având o concentraţie de cca 33% adică de cca 10 ori mai mare decât orice ocean din lume. O caracteristică unică a acestui lac este faptul că se află cu cca 400 m sub nivelul oceanelor. Apa sărată şi nămolul Lacului Marea Moartă sunt deosebit de benefice în tratarea unor boli de piele greu vindecabile.

Un alt lac sărat interesant este Marele Lac Sărat din America de Nord, statul Utah, ce se întinde pe o suprafaţă de cca 2.600 km² şi o adâncime ce nu depășește 9 m. Apa acestui lac are o salinitate de cca 11-28 % şi se caracterizează prin faptul că apa se aseamănă atât de mult cu plasma sanguină încăt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost utilizată ca perfuzie pentru soldații răniți ai flotei americane.

Nici ţara noastră nu este lipsită de lacuri sărate – lacul Ursu din Sovata, lacul Techirghiol, sau Lacul Sărat din Brăila sunt utilizate ca centre de tartament pentru boli articulare şi reumatice. Pe lângă cele menționate, pe teritoriul României se numără și lacuri mai mici, formate în general prin surparea intrării unor mine de sare, cum este cazul lacurilor din Turda.

Apa sărată a fost folosită de oameni ca leac din cele mai vechi timpuri. În cazul afecţiunilor reumatice sau a fracturilor de oase, apa sărată se poate folosi pentru uz extern, având efect recuperator. În astfel de cazuri, cel mai indicat este folosirea saramurii naturale, dar în lipsa acesteia, se poate prepara o astfel de apă de baie prin adăugarea unei linguri de sare la un litru de apă pentru o baie potrivită. Atenţie însă la temperatura apei de baie pregătită – trebuie să fie strict cuprinsă între 37-38°C şi nicidecum mai mult! Pentru cele mai bune rezultate, tratamentul începe cu o baie de 5 minute, după care, treptat, se va ajunge la băi de maximum 10 minute, numărul optim de băi fiind de 10-12 și nu mai mult.

 

 

Articole precedente